Защо холистичен подход? Защо да го предпочитаме?

Защо холистичен подход? Защо да го предпочитаме?

10-01-2022

Забелязали ли сте колко е лесно да обсъждаме нещата с хората, когато гледаме на тях по един и същ начин? И колко трудно и дори невъзможно се оказва общуването, когато гледаме на света по различен начин?
 
„Холистичен” произлиза от гръцки език. Означава цял, цялостен, интегрален.

Холистичният подход разглежда човека като съставен от три основни нива: физическо, умствено-емоционално и духовно. Всяко едно от тях има собствена енергийна структура и влияние над останалите нива.
Бащата на медицината- Хипократ еказал, че да си здрав, означава да си постигнал хармония не само със себе си, а и с околния свят. Всъщност, повечето от нас са наясно, че да постигнеш хармонични отношения с другите много често се оказва по-лесно от вътрешния ни баланс. Хипократ е вярвал, че това което става в нашия ум, оказва влияние върху тялото и човек трябва да се лекува във всичките му измерения, като обърне основно внимание на средата, в която живее. Защото ние отразяваме това, което се случва около нас, и дори го проектираме върху останалите.

За щастие, днес все повече учени и лекари се обръщат към духовното и към човека. Дийпак Чопра вярва, че истинското лечение в същността си е свързано с духовното израстване и разкриването на творческия потенциал на индивида. Неслучайно той пише, че най-важният въпрос, който всеки от нас може да си зададе е какво е неговото призвание. Увлечението по холистичния подход много пъти е възприемано като крайно. Но истината е, че този възглед не отрича конвенционалната медицина, а по-скоро отношението й към болните. Голямата сила на холистичния възглед всъщност се корени във вярата в интелигентността на природата и в естествените сили на организма. Холистичната медицина е основана на убеждението, че човешкото тяло има забележителни вътрешни оздравителни сили. Една нова парадигма, която е изградена на разбирането, че тялото, духът, емоциите, социалните фактори и околната среда са взаимосвързани. Холистичната медицина е наричана още натуропатия в духа и традициите на Западноевропейските и Американска традиции. Натуропатията е система, която използа разнообразни природни средства за да даде власт на отделния човек да постигне възможно най-добро здраве. Холистичният подход включва в себе си хомеопатията.
 
Според хомеопатията  емоционалният дисбаланс може в дадена ситуация да предизвика заболявания. Хомеопатията е метод на благоприятно повлияване, при който на всеки болен с определена съвкупност от оплаквания се предписва хомеопатичен продукт, способен да причини у здрави изпитатели симптоми, чиито прояви са подобни на оплакванията на пациента. По този начин се стимулират естествените защитни механизми на организма, което води до излекуване.
 
Хомеопатията е изключително безвредна. Не натоварва организма с токсични вещества и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и достъпната цена, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболявания.
 
Изберете българското!

Абонирайте се за нашия бюлетин